Bór: účinky, zdroje, priemerný príjem

Bór je stopový prvok, ktorý sa prirodzene vyskytuje prevažne v potravinách rastlinného pôvodu, dostupný je tiež ako výživový doplnok. Pozrime sa bližšie na prirodzené zdroje bóru, účinky a priemerný denný príjem.

Bór: účinky, zdroje, priemerný príjem
24. 8. 2025

Priemerný príjem bóru sa v jednotlivých krajinách líši

Bór je často súčasťou bežného jedálneho lístka. Jeho denný príjem sa ale líši v závislosti od pomeru rôznych skupín potravín v strave a od koncentrácie bóru v pôde. Odhaduje sa, že pestrá strava bohatá na rastlinné potraviny poskytuje približne 1,5 až 3 mg bóru denne. Zatiaľ čo v Európe sú hodnoty priemerného celkového príjmu 0,8 až 1,0 mg/deň, v Spojených štátoch je to 1,7 až 7 mg/deň, v Mexiku 1,75 až 2,12 mg/deň a v Austrálii 2,16 až 2,28 mg/deň. 

Zaujímavosťou je, že za celých 12 % celkového príjmu bóru vďačia Američania káve a mlieku, a to aj napriek tomu, že majú pomerne nízky obsah bóru. Dôvodom je ich vysoká konzumácia aj to, že americká strava zahŕňa menej ovocia, zeleniny a strukovín.

Bór: účinok a jeho mechanizmus

Bór sa potom, keď ho organizmu dodáme, premení na kyselinu boritú a vstrebe sa v zažívacom trakte. Telo pritom dokáže využiť približne 85 % až 90 % prijatého bóru. Bór sa vylučuje hlavne močom, ale malé množstvo tiež stolicou, potom a dychom. 

A aká je úloha bóru? Obsah bóru je vyšší v kostiach, nechtoch a vlasoch. Naopak v tukovom tkanive je bóru menej než v ostatných. Bór napomáha fungovaniu a stabilite bunkových membrán, zapája sa do enzýmových reakcií a hrá rolu pri metabolizme prvkov ako je vápnik a horčík. Tie následne môžu prispievať k udržaniu normálnej pevnosti kostí.  

Najlepším zdrojom bóru je avokádo

Bór sa prirodzene vyskytuje najmä v rastlinných potravinách. Medzi tie s najvyšším množstvom bóru patria 

  • avokádo (1,43 mg/100 g), 
  • strukoviny (červená fazuľa, šošovica), 
  • sušené ovocie (hrozienka, marhule),
  • orechy (lieskové orechy, arašidy a arašidové maslo),
  • slivková a hroznová šťava,
  • červené víno podľa odrody (0,36 až 0,86 mg/100 g). 

Ďalšími zdrojmi môžu byť kakaový prášok, pekanové orechy a niektoré raňajkové cereálie. 

Ako si zaistiť príjem bóru

Dostatočné zastúpenie bóru v jedálnom lístku je možné zaistiť hlavne pravidelnou konzumáciou jeho rastlinných zdrojov. 

  1. Zaraďovať čerstvé i sušené ovocie.
  2. Pridávať strukoviny do polievok, šalátov i hlavných jedál.
  3. Striedať rôzne druhy orechov a semienok.
  4. Piť v rozumnom množstve prírodné ovocné šťavy alebo víno.
  5. Vymeniť živočíšne mäsové výrobky ako šunku či salámu na pečive za avokádo.

Bór vo výživových doplnkoch

Na trhu je možné nájsť výživové doplnky s obsahom bóru samostatne, alebo v kombinácii s inými minerálnymi látkami či vitamínmi, napríklad mangánom, vápnikom a vitamínmi C a D. Často ide o kapsuly alebo tablety, prípadne kvapky. Pri užívaní výživových doplnkov je vždy dôležité riadiť sa informáciami na obale a neprekračovať odporúčané dávkovanie uvedené výrobcom. Bór totiž patrí k látkam, pre ktoré bola stanovená horná hranica príjmu. Tá je pre dospelých, vrátane tehotných a dojčiacich žien, 10 mg bóru denne. Referenčná hodnota príjmu nebola pre bór stanovená.

Výživové doplnky môžu obsahovať bór v rôznych formách. Môže ísť o: 

  • kyselinu boritú, 
  • boritan sodný, 
  • askorbát boritý, 
  • aspartát boritý, 
  • citrát boritý,
  • glukonát boritý, 
  • glycinát boritý, 
  • pikolinát boritý, 
  • chelát aminokyseliny boritej 
  • alebo fruktoboritan vápenatý.



Zdroj:  

https://bezpecnostpotravin.cz/liskove-orisky-jako-zdroj-boru/

https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/2024-05/ul-summary-report.pdf

https://bezpecnostpotravin.cz/vyjadreni-efsa-k-hornimu-tolerovatelnemu-prijmu-boru/

Fleximed

Vyskúšajte zadarmo!

* platíte iba poštovné a balné 1.95 €