Priemerný príjem bóru sa v jednotlivých krajinách líši
Bór je často súčasťou bežného jedálneho lístka. Jeho denný príjem sa ale líši v závislosti od pomeru rôznych skupín potravín v strave a od koncentrácie bóru v pôde. Odhaduje sa, že pestrá strava bohatá na rastlinné potraviny poskytuje približne 1,5 až 3 mg bóru denne. Zatiaľ čo v Európe sú hodnoty priemerného celkového príjmu 0,8 až 1,0 mg/deň, v Spojených štátoch je to 1,7 až 7 mg/deň, v Mexiku 1,75 až 2,12 mg/deň a v Austrálii 2,16 až 2,28 mg/deň.
Zaujímavosťou je, že za celých 12 % celkového príjmu bóru vďačia Američania káve a mlieku, a to aj napriek tomu, že majú pomerne nízky obsah bóru. Dôvodom je ich vysoká konzumácia aj to, že americká strava zahŕňa menej ovocia, zeleniny a strukovín.
Bór: účinok a jeho mechanizmus
Bór sa potom, keď ho organizmu dodáme, premení na kyselinu boritú a vstrebe sa v zažívacom trakte. Telo pritom dokáže využiť približne 85 % až 90 % prijatého bóru. Bór sa vylučuje hlavne močom, ale malé množstvo tiež stolicou, potom a dychom.
A aká je úloha bóru? Obsah bóru je vyšší v kostiach, nechtoch a vlasoch. Naopak v tukovom tkanive je bóru menej než v ostatných. Bór napomáha fungovaniu a stabilite bunkových membrán, zapája sa do enzýmových reakcií a hrá rolu pri metabolizme prvkov ako je vápnik a horčík. Tie následne môžu prispievať k udržaniu normálnej pevnosti kostí.
Najlepším zdrojom bóru je avokádo
Bór sa prirodzene vyskytuje najmä v rastlinných potravinách. Medzi tie s najvyšším množstvom bóru patria
- avokádo (1,43 mg/100 g),
- strukoviny (červená fazuľa, šošovica),
- sušené ovocie (hrozienka, marhule),
- orechy (lieskové orechy, arašidy a arašidové maslo),
- slivková a hroznová šťava,
- červené víno podľa odrody (0,36 až 0,86 mg/100 g).
Ďalšími zdrojmi môžu byť kakaový prášok, pekanové orechy a niektoré raňajkové cereálie.
Ako si zaistiť príjem bóru
Dostatočné zastúpenie bóru v jedálnom lístku je možné zaistiť hlavne pravidelnou konzumáciou jeho rastlinných zdrojov.
- Zaraďovať čerstvé i sušené ovocie.
- Pridávať strukoviny do polievok, šalátov i hlavných jedál.
- Striedať rôzne druhy orechov a semienok.
- Piť v rozumnom množstve prírodné ovocné šťavy alebo víno.
- Vymeniť živočíšne mäsové výrobky ako šunku či salámu na pečive za avokádo.
Bór vo výživových doplnkoch
Na trhu je možné nájsť výživové doplnky s obsahom bóru samostatne, alebo v kombinácii s inými minerálnymi látkami či vitamínmi, napríklad mangánom, vápnikom a vitamínmi C a D. Často ide o kapsuly alebo tablety, prípadne kvapky. Pri užívaní výživových doplnkov je vždy dôležité riadiť sa informáciami na obale a neprekračovať odporúčané dávkovanie uvedené výrobcom. Bór totiž patrí k látkam, pre ktoré bola stanovená horná hranica príjmu. Tá je pre dospelých, vrátane tehotných a dojčiacich žien, 10 mg bóru denne. Referenčná hodnota príjmu nebola pre bór stanovená.
Výživové doplnky môžu obsahovať bór v rôznych formách. Môže ísť o:
- kyselinu boritú,
- boritan sodný,
- askorbát boritý,
- aspartát boritý,
- citrát boritý,
- glukonát boritý,
- glycinát boritý,
- pikolinát boritý,
- chelát aminokyseliny boritej
- alebo fruktoboritan vápenatý.
Zdroj:
https://bezpecnostpotravin.cz/liskove-orisky-jako-zdroj-boru/
https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/2024-05/ul-summary-report.pdf
https://bezpecnostpotravin.cz/vyjadreni-efsa-k-hornimu-tolerovatelnemu-prijmu-boru/