Aktivity pre dôchodcov: ako precvičiť telo a čím zamestnať mozog?

V žiadnom veku by sme nemali nechať svoje telo zlenivieť. Máme dobré tipy na aktivity pre dôchodcov, ktoré podporia ich fyzické i duševné zdravie a zároveň sú pre staršiu generáciu bezpečné. Tak s chuťou do toho!

Aktivity pre dôchodcov: ako precvičiť telo a čím zamestnať mozog?

Robte to, na čo sa cítite

Každý z nás je iný a zatiaľ čo niekto v 80 rokoch stále jazdí na bicykli, pre iného je to už príliš. V každom prípade sú aktivity pre dôchodcov úplne zásadné na udržanie zdravého srdca a ako prevencia mnohých ochorení. Základom je nepreceniť sa. Mnoho seniorov by rado viedlo aktívny život, ale vlastne nevedia ako. Prechádzky a plávanie určite skúsila väčšina z nás, ako teda zaradiť do života viac pohybu?

Joga pre seniorov doplnená o dychové cvičenie je veľmi jemné cvičenie zamerané na preťaženie tela. Naučíte sa vďaka nej správne dýchať a osvojíte si dobré držanie tela. Môže sa zdať, že to nie je také dôležité, ale opak je pravdou. V seniorskom veku nám už nejde o tvarovanie atletickej postavy, ale o správne fungovanie tela. 

Chôdza s palicami, tzv. nordic walking, zapojí skutočne celé telo. Pri tomto športe je veľkou výhodou to, že nie je jednostranný a precvičíte si aj ruky. Palice na nordic walking zakúpite vo všetkých obchodoch so športovými potrebami a postupne môžete predlžovať svoju trasu. 

Aktivity pre dôchodcov - cvičenie v parku - ilustračný obrázok

Pamätáte sa na spolok Sokol? 

Tento spolok spoľahlivo funguje desiatky rokov a ponúka športové vyžitie pre všetky generácie. Výhodou je, že akcií od Sokola sa možno zúčastňovať po celej republike. A keďže mnoho ich členov je mu verných po celý život, usporadúvajú dnes lekcie cvičenie pre dôchodcov. Sú vedené odborníkom ktorý vie, čo si možno v pokročilom veku dovoliť a čo pohybový aparát dôchodcov potrebuje. Okrem toho tam spoznáte nových priateľov a s cvičením môžete spoločne pokračovať aj doma. 

Na podporu pohybového aparátu sa vyplatí obohatiť jedálniček aj výživové doplnky s vitamínmi a minerálmi a predovšetkým o kĺbovú výživu. Aktivity pre seniormi vedú k zvýšeným nárokom organizmu na živiny, aby sa dobre budovali svaly a obnovila sa pohyblivosť kĺbov.

Nezabúdajte na hlavu

Duševné zdravie zohráva v pokročilom veku obrovskú úlohu. Mnohí si myslia, že v dôchodku ľudia iba zabúdajú a ich mozog degeneruje, nie je to však pravda. Ľudský mozog má schopnosť učit sa úplne celý život. Ale musíme mu na to dať podnety. 

Čítanie nahlas, spievanie nových pesničiek, hra na hudobný nástroj, ale napríklad aj spoločenské hry či ručné práce sú dokonalou činnosťou na podporu mozgu. Úplne najlepšie je robiť dve veci naraz – teda napr. háčkovať a zároveň sa s niekým rozprávať. Pokiaľ sa musí mozog sústrediť na viac vecí, prejaví aj viac snahy. 

 

FlexiMed balení

FlexiMed

Nový prípravok pre zdravé kĺby
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa