Úbytok svalovej hmoty v starobe: viete, koľko vážia vaše svaly?

Svalová hmota tvorí asi 30 % celkovej hmotnosti priemerného dospelého človeka vo veku okolo 30 rokov. V seniorskom veku to však býva iba 15 %. Úbytok svalovej hmoty v starobe má niekoľko dôsledkov:

Úbytok svalovej hmoty v starobe: viete, koľko vážia vaše svaly?
  • telo nemá silu, horšie naň vplývajú choroby
  • strácate fyzickú kondíciu pre bežné činnosti
  • kráčate v ústrety závislosti na pomoci druhých

Svaly rastú aj v 75 rokoch. Budujte ich pohybom a kŕmte bielkovinami!

Určite nie je nutné dvíhať činky. Dôležitý je čo najčastejší pohyb, či už chôdza, jazda na bicykli, plávanie alebo cvičenie doma. Tým svoje svaly precvičíte a pretiahnete. Pravidelnosť tu hrá veľkú úlohu – ísť na prechádzku raz za dva týždne bohužiaľ viditeľné výsledky neprinesie.

Pravidlo znie jednoducho: svaly, ktoré sa nepoužívajú, miznú.

Pri budovaní svalovej hmoty potrebujú svaly palivo – bielkoviny. Tie nájdete v mäse, strukovinách, vajíčkach a netučných mliečnych produktoch. Seniori by mali denný príjem bielkovín ešte o niečo zvýšiť v porovnaní s bežným dospelým.

potraviny bohaté na bielkoviny

Úbytok svalovej hmoty v starobe hrozí rovnako často ako pri chorobe

Chronicky chorí ľudia pripútaní na lôžko alebo s obmedzením pohybu by na budovanie svalov mali dbať rovnako ako seniori. Obe skupiny majú v tomto smere veľa spoločného – veľmi malú fyzickú aktivitu a zvyčajne nedostačujúci jedálniček. Úbytok svalovej hmoty v starobe je z veľkej miery odrazom toho, čo konzumujete.

Prečo je pre vás ohromne dôležitý vitamín D?

Pri fyzickej aktivite v pokročilom veku by ste mali myslieť aj na svoje kosti. Tie už môžu byť krehkejšie a náchylnejšie na zlomeniny. Vynikajúci je pre nich vitamín D spoločne s vápnikom. Táto kombinácia sa stará o kvalitu kostí a predovšetkým ženy po menopauze by ju mali užívať denne. Ich kosti sú kvôli hormonálnym zmenám ešte o niečo zraniteľnejšie ako mužské.

Odporúča sa vápnik z morských zdrojov, ktorý má v ľudskom organizme výbornú vstrebateľnosť.

Pozor na podvýživu

Starší ľudia mávajú veľmi často problém s jedálničkom. Nemajú chuť na jedlo alebo ich obmedzuje diéta v dôsledku choroby. Ide ale aj o problémy oveľa širšieho rozmeru. Nenakúpia si tak ľahko ako mladý človek, alebo nemajú silu pravidelne variť. Mnohým seniorom chýba správna výživa v zmysle dostatočného množstva vitamínov, minerálov a omega-3. V jedálničku u nich prevažujú cukry a tuky, len málokedy majú starší ľudia dostatok potrebných bielkovín.

Práve bielkoviny sú pre budovanie svalov najdôležitejšie.

Rozhodne nie je pravda, že by sme sa v dôchodku mohli vykašľať na vyváženú stravu. Naopak, mali by sme dbať na každodenný príjem živín a bielkovín. Vďaka tomuto jednoduchému kroku vám úbytok svalovej hmoty v starobe nebude hroziť. Zapamätajte si, že by ste mali dbať na príjem vápnika, vitamínu D a omega-3.

 

FlexiMed balení

FlexiMed

Nový prípravok pre zdravé kĺby
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa