Kĺbová výživa pre seniorov: čo by mala obsahovať a ako si vybrať tú, ktorá funguje?

V pokročilom veku má telo nepochybne iné nároky na živiny, než u mladších ročníkov. Spísali sme pár rád, ktoré vám pomôžu zorientovať sa. Kĺbová výživa pre seniorov totiž má svoje špecifiká:

Kĺbová výživa pre seniorov: čo by mala obsahovať a ako si vybrať tú, ktorá funguje?

Zamerajte sa na doplnenie kolagénu

Kolagén je látka, ktorú nájdete v chrupavkách, svaloch, kostiach ale napríklad aj v pokožke. Funguje ako také spojivo a zároveň zabezpečuje pružnosť a pevnosť. Naše telo si kolagén vytvára aj samé a pomáha mu pri tom vitamín C.

Zhruba po tridsiatke však produkcia kolagénu prirodzene klesá. To je jeden z dôvodov, prečo s vekom ochabuje pokožka a pohybový aparát stráca svoju kondíciu. Je preto potrebné kolagén dopĺňať a chýbajúce množstvo telu dodať. Ako sme už spomínali, vynikajúce je užívať vitamín C. 

koleno

Kĺbová výživa pre seniorov by mala obsahovať základné vitamíny a minerály: 

Vápnik hrá rolu najmä pri kvalite kostnej hmoty (ale aj pri zuboch) a čím sme starší, tým viac ho potrebujeme. Zamerať by sme sa mali najmä na ženy, ktoré trpia ťažkosťami s kosťami v dôsledku menopauzy. 

Vitamín C a vitamín D s minerálmi spolupracujú. Déčko pomáha ukladať vápnik do kostí. Sú to doslova najlepší kamaráti. Obidva vitamíny podporujú imunitný systém a mali by sme si na ich užívanie spomenúť denne. 

Okrem živín nezabúdajte ani na pitný režim

Ako inak by sa všetky účinné látky dostali tam, kde sú potrebné? Voda je absolútny základ nášho organizmu.

Vedeli ste, že naše telo je z viac, ako 60 % tvorené vodou

Práve seniori mávajú často s pitným režimom problém. Niekedy je pre nich ťažké chodiť častejšie na toaletu a tak radšej menej pijú. To je však obrovská chyba! Nielen že je dostatočná hydratácia základom zdravia, ale keď málo pijete, môžete sa cítiť unavení a malátni, v horšom prípade hrozí riziko pádu. Vôbec najhoršie je vyraziť ráno z domu bez toho, aby sme vypili aspoň 1 dl. vody. 

 

FlexiMed balení

FlexiMed

Nový prípravok pre zdravé kĺby
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa