3 odpovede na otázku: „Na čo je mangán dobrý?“

Mangán je minerál, na ktorý sa často zabúda, ktorý však v tele hrá kľúčovú rolu v mnohých biologických procesoch. Aj keď väčšina bežných potravín obsahuje len malé množstvo mangánu, niektoré ho majú dostatok a rozhodne stojí za to ich zaradiť do jedálneho lístka. V článku sa dozviete nielen ktoré to sú, ale aj na čo je mangán dobrý.

3 odpovede na otázku: „Na čo je mangán dobrý?“
24. 11. 2024

Ako najlepšie získať mangán?

Mangán je dôležitý minerál, ktorý náš organizmus potrebuje získať pomocou jedálneho lístka. Vo väčšine potravín je ale obsah mangánu veľmi nízky – menej než 5 mg na kg. Našťastie existujú výnimky, v ktorých je naopak mangánu viac než dosť. 

  • Orechy a semená (lieskové orechy, mandle, vlašské orechy, tekvicové semienka)
  • Celozrnné obilniny (ovos, pohánka, jačmeň, hnedá ryža)
  • Bobuľoviny (čučoriedky)
  • Mäkkýše (slávky)
  • Kakao
  • Čaj 

Pravidelné zaradenie týchto potravín do jedálneho lístka pomôže zaistiť telu dostatok mangánu.

Mangán ako ochranný štít proti oxidačným stresom

Mangán má antioxidačné vlastnosti a prispieva k ochrane buniek pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Tento ochranný účinok si môže pripísať vďaka tomu, že je súčasťou enzýmu s významnými antioxidačnými vlastnosťami. Spomínaný enzým neutralizuje voľné radikály, ktoré vznikajú pri metabolických procesoch a môžu poškodiť bunky a tkanivá. 

Na čo je mangán dobrý? Aj na kosti a chrupky

Mangán podporuje aktivitu enzýmov, ktoré sa podieľajú na tvorbe a mineralizácii kostí. Teda procese, ktorý pomáha udržiavať kosti pevné. Zároveň sa podieľa na regulácii hladiny vápnika a ďalších z hľadiska kostí relevantných minerálov. To ale zďaleka nie je všetko. Mangán je dôležitý tiež pre tvorbu spojivových tkanív vrátane chrupiek, šliach a väzov. Teda častí, od ktorých je závislý pohyb. Mangán je totiž súčasťou enzýmu, ktorý sa podieľa na syntéze kolagénu, hlavnej bielkoviny v týchto tkanivách.

Bez dostatočného príjmu mangánu nemusí byť telo schopné zaistiť optimálnu tvorbu kolagénu.

Pomocník pri využití energie

Mangán v neposlednom rade pomáha telu efektívne využívať energiu z prijatej stravy. Podieľa sa na premene sacharidov a tukov na energiu a podporuje ich štiepenie na jednoduchšie látky, pre organizmus ako zdroj energie prístupnejšie. Nedostatok mangánu môže spomaliť metabolické procesy, čo môže viesť k únave a poklesu výkonnosti.


Zdroj:

https://bezpecnostpotravin.cz/vyzivovy-vyznam-manganu/ 

https://www.nal.usda.gov/sites/default/files/page-files/manganese.pdf

Fleximed

Vyskúšajte zadarmo!

* platíte iba poštovné a balné 1.95 €
©2025 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.