Ako regenerovať svaly? Doprajte im vitamíny i odpočinok

Dali ste si do tela a dobre viete, že rovnako, ako posilňovanie, je dôležitý aj relax? V tomto článku sme zhrnuli naše tipy na to, ako regenerovať svaly.

Ako regenerovať svaly? Doprajte im vitamíny i odpočinok

Pohybový aparát potrebuje pohyb

Na to bol stvorený. Určite poznáte porekadlo, že čo sa nepoužíva, to chátra. V prípade pohybového aparátu to platí dvojnásobne. Svaly potrebujú byť namáhané, aby sa mohla budovať svalová hmota. Nie preto, aby sme sa mohli pochváliť peknými bicepsmi. Svalovú hmotu chceme mať v prvom rade kvôli tomu, že máme vďaka nej silu. Svaly upínajúce sa na kostru pomáhajú niesť celé naše telo. Vďaka nim sme schopní pohybovať sa, ale tiež zdvíhať predmety alebo niečoho tak banálne, ako je vyliezť z postele. 

Určite ste zažili pocit, že napr. po chorobe alebo pripútaní na lôžko ste boli ako handrová bábika. Už počas pár týždňov, keď sa svaly nepoužívajú kvôli nedostatku pohybu, sa svalová hmota vytráca. Rovnako, ako rýchlo ju získame, o ňu môžeme prísť. To je ale dobrá správa – svoje svaly môžete posilňovať v akomkoľvek veku a to aj v seniorskom. 

Po námahe musí nasledovať odpočinok

Už sme si vysvetlili, prečo potrebujeme svaly potrápiť. O nič menej podstatná je však aj regenerácia. Nemožno si myslieť, že keď budete denne namáhať svoje telo a nedoprajete mu priestor na odpočinok, budete na tom fyzicky lepšie rýchlejšou cestou. Len so správnou regeneráciou dosiahnete najlepšie výsledky. Otázka teda nie je, ako rýchlo regenerovať svaly, ale aký je ten najefektívnejší spôsob. Rýchlosť tu nehrá veľkú rolu. 

Správna strava

Aby sa mohla budovať svalová hmota, je potrebné zaradiť do jedálneho lístka bielkoviny. Môžu byť rastlinné (napríklad strukoviny) ale hlavne živočíšne. Mäso, vajíčka, tvarohy – možností je veľa. Ľudia, ktorí začnú cvičiť a myslia aj na dostatok bielkovín, vám vždy potvrdia, že sa naraz cítia silnejší a plní energie. Okrem nich potrebuje pohybový aparát prísun vitamínov a minerálov. Najmä tie odchádzajú pri zvýšenej fyzickej záťaži potom. Okrem minerálok pokojne siahnite po výživovom doplnku pre pohybový aparát. Hľadajte v ňom hlavne vápnik a zinok. Z vitamínov určite vitamín D a C pre kvalitnú kostnú hmotu. 

Nájdite si čas na wellness

Nemusíte jazdiť na týždenný pobyt do kúpeľov. Rekreačné plávanie, vírivka alebo pobyt v slanej vode je ideálna cesta, ako regenerovať svaly. Spojiť to môžete napríklad s kamenným chodníkom pre odpočinok nôh a fajn je aj para alebo sauna. V tomto prípade sa regeneráciou rozumie skutočný odpočinok – dajte si preto nohy hore.

Súčasťou regenerácie celého tela je aj spánok, ktorý sa veľmi podceňuje. Pritom práve počas spánku regeneruje organizmus zo všetkého najviac. Nájdite si svoju rutinu a tej sa držte – spite najmenej 8 hodín denne a pokúste sa chodiť spať a vstávať v rovnaký čas. Pravidelnosť je kľúčom k úspechu: žiadne vyspanie sa do zásoby bohužiaľ neexistuje a tak vás víkendový spánok do obeda nezachráni.


FlexiMed balení

FlexiMed

Nový prípravok pre zdravé kĺby
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa