Vhodné a nevhodné zdroje vápnika alebo Nie je všetko zlato, čo sa blyští

Keď sa povie vápnik, väčšina si vybaví ako jeho hlavný zdroj mlieko. Aké ďalšie potraviny sú bohaté zdroje vápnika a na ktoré sa spoľahnúť nemôžeme?

Vhodné a nevhodné zdroje vápnika alebo Nie je všetko zlato, čo sa blyští

Ako sú na tom rastlinné zdroje vápnika všeobecne?

Nestačí sledovať, koľko vápnika daná potravina obsahuje. Ešte dôležitejší je fakt, koľko sa ho v našom tele vstrebe. Napríklad zo špenátu sme schopní vstrebať len 5 % vápnika. Obsahuje totiž ďalšie látky, ktoré toto vstrebávanie obmedzujú. Keď sa spoja s vápnikom, vytvoria z chemického hľadiska formu solí, z ktorých sa vápnik zle uvoľňuje.

To ale samozrejme nie je dôvod prestať tieto potraviny jesť – obsahujú veľa ďalších vitamínov a minerálov.

Navyše každá zelenina to má trochu inak. Kým z listovej zeleniny príliš vápnika telo nevyužije, brokolica a ďalšia kapustová zelenina môžu byť predovšetkým pre vegánov dobrým zdrojom vápnika.


Mak – príklad za všetky

Možno budete prekvapení, že rastlinné zdroje vápnika sú výdatnejšie ako mliečne produkty. Pravdou je, že takýto mak obsahuje dvakrát viac vápnika ako mlieko. Makové buchty sa dokonca skôr dávali tehotným ženám a starším ľuďom, aby získali vápnik pre podporu posilnenia kostí. Odporúčaná denná dávka vápnika zodpovedá zhruba 100 g mletého maku, čo je malá hrsť. Lenže pozor! Rastlinné zdroje vápnika majú v organizme zlé vstrebávanie, a v skutočnosti telo využije asi štvrtinu vápnika z danej potraviny. V každom prípade odporúčame jesť všetky potraviny bohaté na vápnik, ale ak vám záleží na tom, koľko ho váš organizmus skutočne využije, je dobré si urobiť pár výpočtov.


Rybia kostná múčka a rybie mäso sú spoľahlivé zdroje vápnika

Kosti morských rýb sú nesmierne bohatým zdrojom vápnika, ktorý je v tomto prípade viazaný na fosfor – ďalší dôležitý prvok pre naše zdravie. Tento vápnik z rybej kostnej múčky má navyše skoro rovnakú štruktúru ako vápnik v ľudskom tele. Vďaka tomu má výbornú vstrebateľnosť. Jedzte ryby najmenej trikrát týždenne!


Pamätajte na vitamín D a K

Tieto vitamíny s vápnikom úzko spolupracujú a navzájom svoje účinky podporujú. Vápnik ich bezpodmienečne potrebuje na svoje ukladanie do kostí. A pozor tiež na fajčenie a kávu. Ako už sme spomenuli, existujú látky, ktoré vstrebávanie vápnika môžu podporiť alebo naopak obmedziť. Káva a fajčenie znižujú využitie vápnika v tele a pretože ich užívanie býva každodenné, nemožno tento fakt len tak opomenúť.


FlexiMed balení

FlexiMed

Nový prípravok pre zdravé kĺby
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa