Výživa na kĺby: ako by mali ženy podporovať svoj pohybový aparát?

Vo všeobecnosti môžeme povedať, že každý by sa mal starať o svoj pohybový aparát, keď starne. Ženy by sa mali kvôli menopauze mali na seba sústrediť ešte o trochu viac. Prečítajte si, ako prechod ovplyvňuje pohybový aparát a ako by mala vyzerať ideálna výživa kĺbov.

Výživa na kĺby: ako by mali ženy podporovať svoj pohybový aparát?

Čo sa dozviete z tohto článku?

  • Prečo menopauza zohráva úlohu v pohybovom aparáte?
  • Aké živiny potrebujú naše kosti?
  • Čo by mala obsahovať kĺbová výživa?

Prechod je pre ženy akýmsi zlomovým obdobím, ktoré ovplyvňuje prakticky každú časť tela. Počas tohto obdobia sa mení hladina hormónov. Znižuje sa najmä produkcia estrogénu, čo má za následok horšie vstrebávanie vápnika. A ako vieme, vápnik je základným stavebným kameňom kostí a aj preto je pravdepodobnosť výskytu muskuloskeletálnych problémov u žien po menopauze vyššia. Z toho dôvodu je nevyhnutné dopĺňať nielen vápnik, ale aj vitamín D, ktorý sa podieľa na ukladaní vápnika. 

Viete, ako si udržať silné a zdravé kosti?

Ako už bolo spomenuté, kvalita kostí je viac ohrozená u žien po menopauze, ale to neznamená, že doplnenie základných minerálov nie je dôležité pre každého. Mali by sme začať pomaly približne po 30-tom roku života. V tomto období začína mať telo vyššie nároky na živiny. Vápnik je pre kosti dôležitý. Vápnik však potrebuje dvoch silných spojencov: vitamín D a vitamín K2. Tieto tri prvky spolu dobre spolupracujú a navzájom sa podporujú. 

žena pijúca mlieko bohaté na vápnik

Výživa pre kĺby: doplňte najmä glukosamín

Glukosamín je telu vlastný - vytvára si ho samo. S pribúdajúcim vekom sa však produkcia glukozamínu znižuje, preto je dobré tento deficit kompenzovať užívaním v tabletách. Je dôležitý najmä pre chrupavky. Pomáha ich udržať pevné, ale zároveň pružné, takže dobre absorbujú nárazy. Možno si ako prvé predstavíte chrupavky v kolene, vedzte však, že sú uložené vo všetkých kĺboch.

Stručne povedané, výživa pre kĺby by mala byť pestrá a účinné látky by sa mali dopĺňať pravidelne a dlhodobo

Čo si z toho vziať? 

O kĺby a pohybový aparát by sme sa mali začať starať približne po tridsiatke a okolo päťdesiatky by malo byť samozrejmosťou pravidelné dopĺňanie kĺbovej výživy. Ženám sa odporúča zvýšiť príjem vápnika a vitamínu D. Nezabudnite na pravidelný pohyb a dostatočný pitný režim!

FlexiMed balení

FlexiMed

Nový prípravok pre zdravé kĺby
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa