Vápnik v jedle: zamerajte sa na mliečne výrobky

Od útleho veku nám vštepujú, že vápnik v jedle je potrebný pre zdravé kosti. Mliečne potraviny sú však cenné aj z iných hľadísk a práve o tom budeme hovoriť v tomto článku.

Vápnik v jedle: zamerajte sa na mliečne výrobky

Vápnik všade, kam sa pozriete

Mliečne potraviny obsahujúce vápnik by sme mohli vymenovávať naozaj dlho. Málokde máme taký dobrý výber. Ideálne je zamerať sa na neochutené a skôr polotučné produkty. Vápnik v jedle je lepší, než ten v tabletkách, avšak podstatné je, aby telo netrpelo na nedostatok vápnika. Preto sa možnosti užívať výživové doplnky s vápnikom nemusíte vyhýbať.

Vápnik v našom tele je stavebnou hmotou kostí, zubov a prospieva aj zrážanlivosti krvi. Nie každý vie, že je dôležitý pre nervovú a svalovú sústavu.

Vápnik v jedle potrebuje naozaj každý, od dojčaťa po seniorov. Obzvlášť tí by ho mali dopĺňať skutočne poctivo. Potreba organizmu sa zvyšuje s vekom! Jedzte potraviny obsahujúce vápnik a zmysel má aj výživový doplnok s vápnikom – napríklad kvalitná kĺbová výživa.

Čo ďalšie nám potraviny obsahujúce vápnik ponúkajú?

Je to napríklad vitamín D. Väčšina populácie ho má nedostatok a hoci najväčším zdrojom je slnečný svit, nezanedbateľné množstvo sa nachádza aj v mliečnych výrobkoch. Mliečne výrobky sú tiež skvelým zdrojom bielkovín – najmä nízkotučný tvaroh alebo grécky jogurt. Môžu byť zaradené vo vašom jedálničku prakticky každý deň. Ľahko vám pomôžu pokryť denný príjem bielkovín, keď jete málo mäsa alebo strukovín.

Vápnik v jedle

Poklad na trávenie – fermentované produkty

Rôzne kefíry, zákvasy, jogurty so živými kultúrami alebo acidofilné mlieka sú najlepšou potravou pre náš tráviaci systém. Priateľské baktérie mu pomáhajú fungovať tak, ako má. Vďaka ich pravidelnej konzumácii nás po čase nebude trápiť zápcha ani hnačka, dokonca ani nafúknuté brucho.

Vedeli ste ale, že moderná medicína priniesla jeden dôležitý poznatok? V črevách totiž sídli niečo ako náš druhý mozog. Bol pomenovaný MIKROBIÓM. Ide o spoločenstvo mnohých druhov zdraviu prospešných baktérií. Zistilo sa, že stav mikrobiómu má súvislosť s psychikou, ale aj celkovým zdravím.

A to je dobrý dôvod na to, aby ste mali mliečne potraviny obsahujúce vápnik stále v chladničke, nemyslíte?

 

FlexiMed balení

FlexiMed

Nový prípravok pre zdravé kĺby
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa