Bór v potravinách – kde ho nájsť a ako nám vlastne prospieva?

Aj keď o ňom toho vieme veľa, pre väčšinu ľudí je skôr neznámy. Poďte sa dozvedieť niečo nové: v ktorých potravinách nájsť bór a prečo je dobrý pre naše zdravie?

Bór v potravinách – kde ho nájsť a ako nám vlastne prospieva?

Nenápadný prvok so širokou škálou pôsobenia

O bóre sme sa učili v škole, ale keď už si ho pre niečo pamätáme, je to obvykle bórová voda, ktorá sa využíva ako šetrný výplach očí a dezinfekcia. Zoženiete ju v každej lekárni a je vhodná už aj pre bábätká. 

My ale bór oceňujeme pre iné benefity na zdravie:

  • Podieľa sa na kvalite kostnej hmoty.
  • Ovplyvňuje metabolizmus ďalších živín – vápnika, fosforu a horčíka.
  • Je dôležitý na funkcie mozgu.

Bór nájdeme v rastlinných i živočíšnych potravinách a pre náš organizmus má veľký význam pestrosť týchto zdrojov. To ale platí o všetkých živinách – jedzte maximálne rôznorodú stravu a žiadne skupiny potravín nevyraďujte. 

Takže, v ktorých potravinách nájsť bór?

Bór v rastlinných zdrojoch

Je známe, že mnoho nutrientov je pre ľudské telo využiteľnejších, ak pochádzajú zo živočíšnych produktov. Pre bór to ale neplatí. 

Jeho hlavné zdroje sú v rastlinných potravinách. Patria sem strukoviny, sója, arašidy, všeobecne potom listová zelenina, ovocie a semienka. 

Pamätajte, že aj keď nám bór prospieva, neoplatí sa to s ním ani preháňať. Odporúčané dávkovanie výživových doplnkov s bórom preto zbytočne neprekračujte.

Bór v potravinách živočíšneho pôvodu

Stopy bóru boli potvrdené aj v tkanivách zvierat. Ide ale o nepatrné množstvo, takže mäso by sme za jediný zdroj bóru v jedálnom lístku považovať nemali. Výhodu tu majú vegetariáni, ktorí mäso a živočíšne produkty väčšinou nahradzujú práve sójou a strukovinami. Tie sú naopak na bór bohaté dosť.

Pre koho má užívanie bóru zmysel?

Tento prvok sa pridáva do výživových doplnkov pre pohybový aparát. Bór tu býva v spojení s vápnikom a vitamínom D. Účinky týchto malých pomocníkov sa navzájom pekne dopĺňajú, a tak podporujú odolnosť kostí. To hrá rolu hlavne v strednom a neskoršom veku, keď je na čase začať sa viac starať o naše kosti, kĺby a svaly.

Bór predstavuje múdre obohatenie stravy, ktoré má pozitívny vplyv v niekoľkých oblastiach nášho zdravia: pomôže pohybovému aparátu, činnosti mozgu i celkovej vitalite.

Kde sa ešte bór využíva?

Nie je to len živina pre človeka. Napr. v poľnohospodárstve predstavuje už viac ako 100 rokov dôležitú výživu pre rastliny. Z iného uhla pohľadu je bór surovinou v sklárskom priemysle a dokonca ho môžeme použiť pri výrobe mydiel. Má skrátka veľmi široké možnosti využitia a stále sa o ňom dozvedáme niečo nové. 

A trocha histórie na záver: bór bol objavený v 19. storočí, ale povedomie o jeho zlúčenine tu bolo už v stredoveku. Napadlo by vás, že bór bol dokonca zistený aj na Marse? 


FlexiMed balení

FlexiMed

Nový prípravok pre zdravé kĺby
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa