Cviky na bedrové kĺby, ktoré zvládnete bez problémov doma

Potrebujete uvoľniť a pretiahnuť namáhané časti tela? V tomto článku si ukážeme tri jednoduché cviky na bedrové kĺby, ku ktorým nepotrebujete žiadne pomôcky.

Cviky na bedrové kĺby, ktoré zvládnete bez problémov doma

Prečo je dôležité byť aktívnym?

Nezáleží na veku ani životnom štýle. Pohybový aparát je určený na pohyb. A na to, aby správne a dlho fungoval, je potrebné ho používať. Je pochopiteľné, že s narastajúcim vekom (alebo napríklad s únavou) sa nám do aktívneho pohybu nechce. Potom sa ale dostaneme do slepej uličky. Ak nie sú svaly namáhané, rýchlo ochabnú a my strácame svalovú hmotu. Nedostatok pohybu nie je dobrý ani na hybnosť kĺbov. 

Vedzte, že stačí rozumné cvičenie, prechádzka, rekreačné plávanie alebo jazda na bicykli. Počíta sa aj to, že na nákup vyrazíte peši a nie autom. V neposlednom rade nám telesná aktivita pomôže aj okysličiť mozog a vyplaviť hormóny dobrej nálady. Pokúste sa preto o rozhýbanie tela každý deň.

Začnite napríklad s týmito cvikmi na bedrové kĺby, ktoré zvládne každý.

Zdvíhajte nohy ako bocian

Postavte sa vzpriamene a myslite na rovný chrbát. Obidve ruky predpažte pred trup a striedavo zdvíhajte natiahnuté nohy hore. Tento cvik je výborný tiež na svaly stehna.

Krúženie nôh

Stáť ešte zostaneme, tentokrát si pokrčené ruky položíme na boky. Začneme krúžiť natiahnutou nohou smerom von a potom končatiny vystriedame. Myslite na to, aby ste zostali stáť v ose a nenakláňali sa.

Motýlik v tureckom sede

Posadíme sa do tureckého sedu, ale nohy spojíme chodidlami k sebe. Jemne pružíme nohami, ako by to boli motýlie krídla. Nakoniec sa telom položíme na nohy a predýchame sa. Cvik sa hodí aj na stabilizáciu panvy.

Čo ďalšie podporí pohybový aparát?

Okrem cvikov na bedrové kĺby je fajn nájsť si aj dobrú kĺbovú výživu. Mala by obsahovať hlavne glukozamín sulfát, vitamín C a vitamín D. Potrebujeme totiž vyživiť nielen kĺby, ale všetky súčasti pohybového aparátu – teda aj kosti, svaly a šľachy. Obzvlášť dôležitá je starostlivosť o chrupky. Aby zostali dlho pružné, potrebujú hlavne spomínaný vitamín C, ktorý tvorbu vlastného kolagénu podporuje. 


FlexiMed balení

FlexiMed

Nový prípravok pre zdravé kĺby
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa