Výživa na kolená sa nezaobíde bez vitamínu C

Podpora pohybového aparátu je dnes samozrejmosťou. V tomto článku sa zameriame na výživu na kolená. Čo by v nej nemalo chýbať?

Výživa na kolená sa nezaobíde bez vitamínu C

Ako vyzerá koleno zvnútra? 

Keď hovoríme o kĺbovej výžive a produktoch na pohybový aparát všeobecne, málokedy si uvedomíme, na čo všetko by mali pôsobiť. Pritom je to dôležité – niektoré živiny potrebujú kĺby a iné zase kosti alebo svaly. Keď si chceme dobre vybrať, je fajn poznať základné informácie o ľudskom tele.

Koleno je najzložitejším kĺbom v celom tele. Skladá sa z kĺbových plôch stehennej kosti a píšťaly. Určite ste už počuli o meniskoch – chrupkovitých doštičkách, ktoré fungujú ako nárazník a pomáhajú so stabilitou. Kompaktnosť celého aparátu dopĺňajú šľachy a väzy. Nemožno opomenúť jabĺčko, čo je vlastne kosť, ktorú môžete vidieť na prednej strane kolena. Nemohli by sme sa hýbať bez svalov, v tomto prípade už nejde o časť kolena, ale je prepojené so svalmi stehna a spodnou časťou končatín. 

Ak chceme ideálnu výživu na kolená, mali by sme sa zamerať najmä na živiny vhodné pre chrupky a kĺby.

Glukozamínsulfát

Aj keď môže znieť názov podivne, v skutočnosti ide o kombináciu bielkovín a cukrov, ktoré tvoria stavebnú hmotu kĺbov a šliach. Je to prirodzená súčasť chrupiek a pomáha udržiavať flexibilitu a pružnosť. Je skvelý na stuhnutosť kĺbov. Aj keď ide o látku, ktorá je telu vlastná, s narastajúcim vekom sa odporúča jej doplňovanie. Ide totiž o to, že ho nemáme v bežnej strave – obsahujú ho škrupiny kôrovcov alebo zvieracie kosti, čo sú produkty, ktoré nekonzumujeme. 

Vitamín C a kolagén

Táto dvojica má veľa spoločného. Kolagén, podobne ako glukozamín, je pre telo prirodzený. Jeho produkcia ale začína klesať už po tridsiatke, zatiaľ čo svaly, kosti a kĺby (ale tiež pokožka a vlasy) ho potrebujú viac. Vlastnú produkciu kolagénu v našom tele podporuje vitamín C. Preto je také dôležité myslieť aj naň. Okrem toho ho oceníte ako známeho spojenca pre dobrú imunitu a podporí aj vstrebávanie železa.

K výžive pre kolená pridajte pohyb

Vyskúšajte posilňovacie cviky na kolená! Rozhodne neplatí, že seniorský vek je ospravedlnením pre leňošenie a dôvodom obmedzenia telesnej aktivity. Samozrejme berte do úvahy svoj zdravotný stav. Ak vás ale žiadna choroba netrápi, je nesmierne prospešné udržiavať si fyzičku. Pohybový aparát bol stvorený na pohyb a ak ho nebudete využívať, dosť možno sa objaví nepríjemná stuhnutosť kĺbov, unavené svaly a pocit ťažkých nôh. 


FlexiMed balení

FlexiMed

Nový prípravok pre zdravé kĺby
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa