Potrebujete sa rozhýbať? Vyskúšajte posilňovacie cviky na kolená!

Vek v tomto prípade nie je dôležitý. Ak chcete precvičiť svoje telo a urobiť niečo pre svoje nohy, posilňovacie cviky na kolená sú ideálnym začiatkom.

Potrebujete sa rozhýbať? Vyskúšajte posilňovacie cviky na kolená!

Kĺby, svaly, chrupky – viete, z čoho sa skladá pohybový aparát?

Veľakrát sa zameriavame práve na spomínané kĺby. Keď nás niečo trápi, siahneme po kĺbovej výžive. Je preto škoda, že v starostlivosti o pohybovú sústavu sa niekedy zabúda aj na kosti a svaly. Kostra tvorí oporu, na ktorú sa pomocou šliach upínajú jednotlivé svaly. Pohyblivé spojenia nazývame kĺbom. Vo vnútri kĺbov sú pružné doštičky, ktoré tlmia otrasy – chrupky. A potom je tu ešte synoviálna tekutina, ktorá vyplňuje priestor a má funkciu maziva. Každá súčasť pohybového aparátu je rovnako dôležitá, pretože tento celok funguje vo vzájomnej spolupráci. Keď sa rozhodnete doplňovať nejakú výživu, myslite na komplexnosť. 

Čo by nemalo pohybovej sústave chýbať? Vitamín C a vitamín D, vápnik.

Prečo je aktivita dôležitá?

Vďaka nej si udrží pohybový aparát svoju funkciu. Najmä svaly potrebujú dennú aktivitu. Nemusí to byť posilňovanie, ale prechádzka, jazda na bicykli, ľahké cvičenie pri televízore alebo plávanie im preukážu obrovskú službu. Ak svoje svaly používame, dávame im tým možnosť nabrať hmotu. V tom prípade nebudú ochabnuté a pohyb pre nás bude úplne samozrejmý. Máte pocit, ako by ste mali zatuhnuté kolená a preto sa cvičenia bojíte? Je ale možné, že je to práve preto, že sa málo hýbete. V prípade, že nemáte zdravotný dôvod na pokojový režim, bolo by dobré zvýšiť telesnú aktivitu.

Posilňovacie cviky na kolená – zvládne ich každý!

Tentokrát sa zameriame na oblasť kolien. Nasledujúce cviky pokojne zaraďte do svojej vyskúšanej zostavy, alebo nimi doplňte športovú aktivitu. Posilňovacie cviky na kolená môžete cvičiť denne a opakovať ich viackrát po sebe.

Cvik v sede

Posaďte sa na pevnú podložku s nohami natiahnutými rovno pred seba. Zamerajte sa na rovný chrbát a stiahnuté ramená. Ruky sa opierajú o zem. Zdvíhajte natiahnutú nohu mierne hore. V tejto pozícii chvíľku vydržte, nohu položte a opakujte. Následne vymeňte nohy. Pohyb by mal byť plynulý, nejde tu o rýchlosť ani o silu.

Cvik na boku

Ľahnite si na pevnú podložku na bok a hlavu si podložte rukou. Spodná noha je pokrčená, horná sa v natiahnutí zdvíha s výdychom hore. Pokúste sa zdvihnúť ju čo najvyššie. Opäť tu nehrá rolu rýchlosť, ale kontrolovaný pohyb. Takto precvičte obidve nohy.

Precvičenie v ľahu

Položte sa na pevnú podložku s nohami natiahnutými. Pri tomto cviku využijeme ako pomôcku poskladaný uterák alebo šatku. Umiestníme ho na chodidlo nohy a tu s ním pritiahneme smerom k telu. Pretiahnu sa svaly stehna. Až získame cvik, bude nám stačiť kratší uterák.

Uvoľnite svoje nohy pomocou loptičky 

Poznáte loptičku, ktorej sa hovorí ježko? Kúpite ju v každých športových potrebách za pár korún. Touto loptičkou jednoducho uvoľníte svaly kdekoľvek na tele (s ťažko dostupnými miestami pomôže druhá osoba). Ježko je tiež vynikajúci na prekrvenie. Položte ho na boľavý sval a krúživými pohybmi vykonávajte masáž. Keď ho dáte na zem, rovnakým spôsobom na ňom môžete krúžiť chodidlami nôh.


FlexiMed balení

FlexiMed

Nový prípravok pre zdravé kĺby
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa