Ako správne doplniť kalcium alebo Vápnik z vaječných škrupín dajte radšej ku kvetinám.

Tipov na doplnenie vápnika je mnoho. Nie všetky sú ale spoľahlivé a niektoré až kuriózne. Prečítajte si, ktorý spôsob funguje, na čo sa radšej vykašlať a na čo je skutočne dobrý vápnik z vaječných škrupín.

Ako správne doplniť kalcium alebo Vápnik z vaječných škrupín dajte radšej ku kvetinám.

Prečo naše telo potrebuje vápnik?

Kalcium patrí medzi najdôležitejšie živiny vôbec. Oproti iným prvkom ho potrebujeme oveľa viac a to po celý život. Vápnik potrebuje organizmus už pred narodením a až do staroby.

Na čo je dobrý vápnik? Vďaka vápniku:

  • máme kvalitnú kostnú hmotu,
  • máme pevné a zdravé zuby,
  • prebieha proces zrážanlivosti krvi,
  • pomôžeme normálnej činnosti svalov.

Vápnik by sme preto mali zaraďovať do jedálneho lístka každý deň. Ideálne je jesť potraviny bohaté na vápnik, piť minerálky alebo pre seba nájsť výživový doplnok s vápnikom.

Kde nájsť najviac vápnika a na čo si dať pozor

Bezpochyby sú najlepším zdrojom vápnika mliečne produkty. Tie tiež zaradíme do svojho jedálneho lístka najjednoduchšie a okrem toho nám poskytujú mnoho ďalších živín, najmä ak sú kyslomliečne.

calcium

Vápnik obsahujú aj ryby, najmä morské. Ak ste ešte nepočuli o vápniku z morských zdrojov, odporúčame pozrieť sa naň. Ryby je dobré jesť 2 – 3× týždenne.

Existujú aj rastlinné zdroje vápnika. Tu ale nespoliehajte na množstvo. Rastlinný vápnik má bohužiaľ nižšiu vstrebateľnosť, preto by sme mali stavať skôr na živočíšnych zdrojoch a tie rastlinné brať ako fajn spestrenie. 

Napríklad mak obsahuje vysoké množstvo vápnika, ktoré sa však v ľudskom tele nedokáže využiť. Odporučiť nemožno ani makový olej. 

Aké sú alternatívy?

Často hľadáme najrôznejšie cesty, ako podporiť svoje zdravie. Jednou z nich je napr. vápnik z vaječných škrupín. V každom prípade je pravda, že vaječná škrupina obsahuje kalcium. Drviť ich a potom konzumovať ich prášok ale nie je dobrý nápad už len preto, že ide o pomerne rizikovú vec.

Škrupiny môžu obsahovať stopy salmonely a pretože neprejdú varom, hrozí riziko nákazy. Okrem toho môžu byť znečistené kuracincami alebo inou špinou. 

Vápnik z vaječných škrupín je ale skvelým hnojivom pre rastliny. Aj tu si dajte pozor a dobre si umyte ruky, aby ste sa vyhli prípadnej kontaminácii.

Na kalcium je ďalej bohatá aj sója a vyhľadávajú ju aj ľudia, ktorí nemôžu jesť mliečne produkty. Sója obsahuje aj veľa bielkovín a je lacná. Posledné roky sa ale ukazuje, že má aj svoje úskalia – môže mať neblahý vplyv na hormonálny systém a vlastne sa nevie, či ju odporučiť, alebo od nej radšej upustiť. 

Vápnik môžete doplniť aj výživovými produktami. Tu je dobré zhodnotiť, aké máte dôvody a čo od výživového doplnku čakáte. Iný obsah vápnika bude mať výrobok na kĺby a odlišné to bude pri produktoch pre tehotné. 

TIP: skúste vápnik z morských zdrojov! 

 

FlexiMed balení

FlexiMed

Nový prípravok pre zdravé kĺby
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa