Ryby: dôležitý zdroj vápniku v potrave

Mliečne produkty, mak, alebo napríklad brokolica. Zdroj vápniku v potrave nemožno nájsť hocikde. Nezabúdajme však na ryby, ktoré sú bohatým zdrojom aj ďalších živín. Ktoré to sú?

Ryby: dôležitý zdroj vápniku v potrave

Rybie mäso, ale ktoré?

Tento zdroj vápnika v potrave je bohužiaľ často opomínaný. Ryby jeme málo, a to je škoda. Dá sa povedať, že napriek tomu, že sú veľmi zdravé všetky ryby, o niečo hodnotnejšie sú v tomto prípade morské ryby. 

Spomeňme sardinky. Sú lacné, dostupné v každom obchode a nátierku zvládne urobiť každý. Navyše ich môžeme mať stále doma v zásobe vďaka dlhej trvanlivosti. Vedeli ste, že menšie ryby sú bohatšie na živiny? Sú totiž nízko v potravinovom reťazci. 

Ďalším dôležitým zdrojom vápniku v potrave je losos. Oproti iným dravým rybám má tú výhodu, že nie je taký náchylný na obsah ťažkých kovov, čo môže byť potencionálny problém napríklad pri niektorých druhov tuniaka.

Od vápnika k omega-3

Omega-3 nenasýtené mastné kyseliny sú tuky, ktoré výrazne prospievajú srdcu, mozgu a zraku. Ich hlavným zdrojom sú tučné morské ryby, ako napr. losos. Ideálne by sme ich mali mať na tanieri 3× týždenne. Dobré je tiež užívať rybí tuk v kapsulách. 

Omega-3 nájdeme aj v rastlinných zdrojoch, najmä olejoch. Majú ale nižšiu využiteľnosť v tele, než omega-3 živočíšneho pôvodu.

Ryby ako zdroj vitamínu D

Aby sa vápnik mohol dobre ukladať do kostí, je potrebná prítomnosť vitamínu D. Spoločne tvoria neoddeliteľnú dvojicu. Preto by mali kvalitné výživové doplnky na pohybový aparát vždy obsahovať nielen vápnik, ale aj Déčko. 

bežiaci muž

Na prísun vitamínu D by si mali dať pozor ženy po menopauze. Samozrejme, že ho potrebujeme všetci. Ženy v tomto období sú ale náchylnejšie vplyvom hormonálnych zmien na zhoršenú kvalitu kostí. Ak doplňujú vápnik, rozhodne by k nemu mali pridať vitamín D pre maximálny efekt.


 

FlexiMed balení

FlexiMed

Nový prípravok pre zdravé kĺby
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa