Vápnik – na čo je dobrý a kedy užívať kalcium?

Náš pohybový aparát potrebuje niekoľko dôležitých živín. Jednou z nich je vápnik. Kedy užívať kalcium a v akých potravinách ho (ne)nájdete, sa dozviete v tomto článku.

Vápnik – na čo je dobrý a kedy užívať kalcium?

Snažíte sa myslieť na svoje zdravie? Záleží vám na tom, aby ste sa udržali v dobrej kondícii čo najdlhšie? Potom vám určite neuniklo, že sa oplatí doplňovať živiny, ktoré naše telo potrebuje s rastúcim vekom stále viac. Poďte si prečítať pár zaujímavostí o vápniku:

Kedy užívať kalcium a prečo potrebuje vitamín D

V prvom rade je vápnik stavebnou hmotou kostí a zubov. Tu nájdeme väčšinu kalcia, ktoré sa v tele vyskytuje. Ide o najhojnejšie zastúpený prvok. Ďalej sa podieľa na správnej zrážanlivosti krvi a ako už zrejme viete, patrí medzi najdôležitejšie živiny pre pohybový aparát v každom veku. 

Vápnik sa v organizme vstrebáva a využíva vďaka pomoci vitamínu D. Je preto veľmi múdre užívať ich spoločne. Ostatne, vitamín D by sme mali všetci doplňovať kvôli podpore imunitného systému. 

Pozor na zdroje vápnika

Aké sú vhodné a nevhodné zdroje vápnika? Vápnik sa vyskytuje tak v živočíšnych, ako aj rastlinných potravinách a to vo vysokej miere. Aby to nebolo také jednoduché, záleží na tom, do akej miery ho dokáže ľudské telo zužitkovať. Podobne, ako je tomu pri iných živinách platí, že rastlinné zdroje vápnika, ako napr. mak, nie sú zrovna ideálne.

Organizmus zvládne spracovať sotva polovicu obsiahnutého kalcia. Je dobré si uvedomiť, že potravín, ako je mak, nedokážeme ani zjesť adekvátne množstvo každý deň. 

Zaujímate sa o zdrojoch vápniku v potravinách? Najvýhodnejšie je čerpať kalcium z mliečnych produktov a rýb, tzv. vápnik z morských zdrojov. Vzhľadom na to, že väčšina z nás si denne dopraje mliečne výrobky ako mlieko, syr či jogurt, to nie je taký problém.

bežiaci muž

Nezabúdajte ale na spomínané ryby – prospievajú nám z mnohých ďalších dôvodov. Okrem toho, že ide o ľahko stráviteľné mäso, obsahujú vysoký podiel vitamínu D, ktorý je na vstrebanie vápnika v tele nevyhnutný. Výborným zdrojom vápnika sú napr. sardinky a tresčia pečeň, ktoré môžete mať doma v zásobe.

Vedeli ste, že využitiu vápnika bránia tzv. šťaveľany? Tieto prirodzene sa vyskytujúce látky obmedzujú výživovú hodnotu niektorých potravín. Ak sa na seba naviažu, vápnik sa už nemôže v organizme ďalej spracovať. Medzi šťaveľany patrí napríklad špenát, kakao, rebarbora a červená repa

Koľko vápnika je potreba?

Odporúčaná denná dávka vápnika je asi 1000 mg, čo je však pomerne orientačná hodnota. Vplyv má vek a hmotnosť človeka. Iné potreby bude mať osoba, ktorá sa veľa venuje športu, tehotná žena alebo senior. Ani s vápnikom by sme to nemali preháňať, preto odporúčané dávkovanie neprekračujte. 

Nedostatok kalcia môže mať dopad na kvalitu kostí a zubov, môžeme sa cítiť unavení alebo malátni. Zaujíma vás viac? Určite si nenechajte uniknúť ďalšie zaujímavé články na našom blogu.

FlexiMed balení

FlexiMed

Nový prípravok pre zdravé kĺby
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa