Aké živiny potrebuje naša kostrová sústava?

Kostra človeka je základným stavebným kameňom nášho tela. Upínajú sa na ňu svaly, a vďaka svojmu geniálnemu zoskupeniu chráni zraniteľné orgány, ako je napríklad srdce v hrudnom koši. Keď sa narodíme, máme kosti mäkké a poddajné. To sa ale rýchlo zmení, a čím sme starší, tým krehkejšie naše kosti v tele sú...

Aké živiny potrebuje naša kostrová sústava?

Stavebná hmota je vápnik

Vápnik, ktorý prijímame v strave, sa prirodzene dostane z tráviacej sústavy do krvi. Tu vstupuje do hry vitamín D a vitamín K. Spolupracujú tak, aby sa vápnik v tele správne využil tam, kde je to potrebné. Aby ho bola ideálna hladina v krvi, a aby sa dostatok vápnika dostal do kostí. Vstrebávanie vápnika nie je samé od seba. Dôležitú úlohu hrá aj vek – zatiaľčo v dospievaní, kedy sa pohybový aparát veľmi rýchlo vyvíja, sa vstrebáva do kostí asi 75% vápnika, ktorý s jedlom príjmeme, v dospelosti a v seniorskom veku je to len polovica až štvrtina. A pritom práve v tejto dobe ho naše kosti potrebujú najviac.

Pozor na zdroje vápnika

Za tie najčastejšie sa považujú mliečne výrobky. Vždy ale čítajte ich zloženie, a koľko vápnika vlastne obsahujú. Medzi mliekom, jogurtami a tvarohmi sú totiž rozdiely. Napadlo by vás ale, že taký mak má oveľa viac vápnika, ako napríklad kefírové mlieko?

Ako sa podiela vitamín C?

Pomáha udržiavať tvorbu kolagénu, čo je nevyhnutné pre normálnu funkciu chrupaviek, krvných ciev, kostí, ďasien a kože. Práve chrupavka je vankúšik, ktorý v kĺbe tlmí nárazy. Už od pradávna sa ľudia snažili jesť v krutých dobách kyslú kapustu, ktorá je na vitamín C bohatá. Vedeli totiž, že to im pomôže posilniť zuby a kosti v tele. Vitamín C samozrejme tiež prispieva k normálnej funkcii imunitného systému, a pre širokú škálu jeho zdravotných benefitov sa vyplatí užívať ho celý rok.

Nezabúdajte na pohyb

Staré pravidlo, že čo sa nepoužíva, to odchádza, je v tomto prípade skutočne pravdivé. Kosti tvoria základ pohybového aparátu, a aj keď nám snáď pohyb robí problémy, je treba snažiť sa o fyzickú aktivitu. Nikto nečaká športové výkony – pre udržanie kondície do čo najpokročilejšieho veku stačí ľahké cvičenie doma, prechádzka so psom, alebo napríklad plávanie. Získať stratené späť je totiž oveľa náročnejšie, ako si kondíciu pravidelne udržiavať.

FlexiMed balení

FlexiMed

Nový prípravok pre zdravé kĺby
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa