Regenerácia kĺbovej chrupavky: pomôže vitamín C a glukozamín

Pri starostlivosti o pohybový aparát si môžeme vybrať z mnohých živín, ktoré sú dôležité pre kosti, svaly alebo kĺby. Hlavnou témou tohto článku je regenerácia kĺbovej chrupavky - viete, čo robiť na jej podporu a čo robiť, aby ste sa čo najdlhšie udržali v skvelej kondícii?

Regenerácia kĺbovej chrupavky: pomôže vitamín C a glukozamín

Ako vlastne funguje chrupavka?

Chrupavka je svetlé tkanivo, ktoré vyzerá trochu ako tuhé želé. Nachádza sa vo vnútri kĺbu, kde zabraňuje treniu koncov kostí o seba. Pôsobí tiež ako nárazník a pomáha nám vykonávať plynulé pohyby. 

Chrupavka sa okrem iného skladá z kolagénu a glukozamínu - tieto dve zložky zaručujú jej odolnosť a pružnosť. Platí pravidlo, že čím sme starší, tým viac môže chrupavka strácať tieto funkcie, pretože sa stáva krehkejšou a menej vyživovanou. Potom to ide od sily k sile: môžeme robiť len menší rozsah pohybu, alebo nám to robí problémy. 

Regenerácia kĺbovej chrupavky je o živinách

Jednoducho povedané - chrupavke by sme mali dodať to, čo prirodzene stráca. Telo si vytvára vlastný kolagén a glukozamín, ale s vekom sa táto schopnosť znižuje, zatiaľ čo nároky na pohybový aparát sa zvyšujú. Doplnenie kolagénu a glukozamínu je však jednoduché. Zamerajte sa na kĺbovú výživu tam, kde je chrupaviek veľa. 

kĺbová chrupavka - ilustračný obrázok

To však samo o sebe nestačí: dôležitý je pitný režim, ktorý by mal pozostávať najmä z čistej vody alebo minerálnej vody bez príchute. Nezabúdajte na pravidelné cvičenie, ktoré pomáha udržiavať svaly, kosti a kĺby v dobrej kondícii. 

Poznáte mangán?

Tento prvok tu je už veľmi dlho, ale pre väčšinu ľudí je skôr neznámy. Pýtate sa, ako súvisí s pohybovým aparátom? Mangán podporuje tvorbu spojivových tkanív. A to je dôležité nielen pre chrupky, ale aj šľachy a kĺbový komplex celkovo. Tiež udržuje zdravý stav kostí a chráni bunky pred oxidatívnym stresom. Dá sa povedať, že mangán sa asi nedeliteľnou súčasťou výživových doplnkov na kĺby ešte len stane. Zatiaľ čo napr. vápnik či spomínaný glukozamín už používa každý, stále hľadáme niečo, čo by sa k tomu dalo pridať, aby sme dosiahli ešte lepšie výsledky. A tým môže byť práve mangán!

Podpora tvorby kolagénu s vitamínom C

Okrem doplnenia glukozamínu a kolagénu v ich súčasnej podobe môžete podporiť aj ich produkciu v tele. Vitamín C je na to vynikajúci. Vytvára ideálne podmienky na tvorbu kolagénu, ktorý využíva celé telo, nielen chrupavka. Okrem toho je vitamín C užitočnou podporou imunitného systému, znižuje mieru vyčerpania a chráni naše bunky. 

Záver: regenerácia kĺbovej chrupavky je založená na dopĺňaní potrebných živín, primeranom pitnom režime a pravidelnej fyzickej aktivite
FlexiMed balení

FlexiMed

Nový prípravok pre zdravé kĺby
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa