Vápnik v potravinách: dajte prednosť mliečnym produktom

V tomto článku sa dozviete, aké sú zdroje vápnika v potravinách rastlinného aj živočíšneho pôvodu, a ktoré majú pre naše zdravie lepšie benefity.

Vápnik v potravinách: dajte prednosť mliečnym produktom

Radšej rastlinné alebo živočíšne? Na čo je dobrý vápnik?

Aké sú vhodné a nevhodné zdroje vápnika? Všeobecne sa dá povedať, že akákoľvek živina živočíšneho pôvodu je pre naše telo výhodnejšia. Pre organizmus je totiž lepšie vstrebateľná a využijeme jej väčšie množstvo. Rovnako to platí aj pre vápnik. Aj keď taký mak je veľmi bohatý na vápnik, telo si vezme len malú časť. To ale neznamená, že by sme sa mali na rastlinné zdroje vápnika vykašľať. Určité množstvo vápnika nám dajú a okrem toho sú bohaté na mnoho ďalších potrebných živín.

Ako doplniť vápnik tou správnou cestou? Zmena jedálnička niekedy nestačí... Nie je jednoduché skonzumovať také veľké množstvo rastlinných potravín bohatých na vápnik v jedle – jedine, že by ste si dopriali makovú buchtu na raňajky, obed a večeru každý deň. Zamerajte sa preto na pestrosť. Skúste naplniť chladničku potravinami bohatými na vápnik a každý deň ich zaraďujte do svojho jedálnička. Využiť môžete aj doplnky stravy s vápnikom.

Ako si to teda máme predstaviť? Živočíšne zdroje vápnika jedzte pre jeho doplnenie, rastlinné pre zabezpečenie pestrej stravy.

Vápnik v potravinách rastlinného pôvodu nájdeme napríklad v mandliach, brokolici, špenáte, keli či strukovinách. Aj tie môžete v kuchyni pripraviť so živočíšnym zdrojom vápnika. Napríklad tvarohovú nátierku s brokolicou, krémovú polievku so smotanou, alebo mandľový múčnik s tvarohovou náplňou.

Mliečne výrobky nie sú nuda

Všetci sme sa v škole učili, že máme piť veľa mlieka na zdravé kosti. Pojem mliečne výrobky sa stal všedným a priťahuje už len málo ľudí. Pozrite sa však pozorne do chladiaceho boxu v obchode:

Vápnik doplníte nielen pitím mlieka, oveľa bohatšie sú na vápnik syry. Je tu množstvo kravských, ovčích, kozích, dokonca aj byvolích syrov – stačí si len vybrať. Strúhaným syrom si môžete posypať prílohu alebo urobiť chutnú nátierku. Napríklad zo syra a tvarohu – pôjde o skutočnú vápnikovú bombu. Nielen na raňajky je skvelý biely jogurt. Ten gréckeho typu navyše obsahuje množstvo dôležitých bielkovín. Jogurt je univerzálny a je možné ho pripraviť na sladko aj na slano.

Samostatnou kapitolou sú kysnuté mliečne výrobky. Okrem vápnika získate aj zdravé baktérie prospešné pre trávenie. Vyskúšajte všetky príchute kefíru, vynikajúci je napríklad kefír na raňajky. Môžete ho jesť s cereáliami, marmeládou alebo ovsenými vločkami.

Prečo je pre nás dôležitý vápnik? Aké má nedostatok vápnika príznaky? 

Aké živiny potrebuje naša kostrová sústava? Zo všetkého najviac potrebujeme vápnik na kvalitu kostnej hmoty. Spoločne s vitamínom D a vitamínom K prebieha proces, kedy sa vápnik z krvného riečišťa usadzuje do kostí. Čím sme starší, tým viac je to pre nás dôležité. Zvlášť by si mali dať na pravidelný a dostatočný prísun vápnika ženy po menopauze. Ich kosti trpia hormonálnymi zmenami a preto je pre nich vápnik skutočne zásadný.

Vápnik toho vie ale oveľa viac. Je aj stavebnou hmotou našich zubov. Pre stav chrupu potrebujú vápnik už malé deti. Rozhodne neplatí pravidlo, že akonáhle zub vyrastie, už sa nedá nič zmeniť. Naopak. Dajte si vápnik kvôli peknému úsmevu kedykoľvek.

Vápnik v našom tele - nie je len na kosti

Ďalšou úlohou vápnika je podpora svalov a nervovej sústavy. Prispieva tiež k správnej funkcii tráviacich enzýmov a energetickému metabolizmu. A ako sme spomenuli, spoločne s vitamínom K je potrebný na zrážanlivosť krvi.

Koľko vápnika je potreba?

Potreby každého sú iné. Mali by sme brať do úvahy vek, zdravotný stav a mnoho ďalších faktorov. Všeobecne však môžeme povedať, že dospelý človek potrebuje zhruba 1000 mg vápnika denne. Určite odporúčame prijímať vápnik s vitamínom D, pretože ich účinky sa dopĺňajú a podporujú. V doplnkoch stravy by mali byť vždy spoločne.

FlexiMed balení

FlexiMed

Nový prípravok pre zdravé kĺby
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odosiela sa